Reizen zonder vaccinatie

Bijna een half miljoen mensen gaan naar risicolanden zonder zich te laten inenten, hier lopen ze gezondheidsrisico’s en kunnen ze bijvoorbeeld hepatitis oplopen. Hiernaar werd onderzoek gedaan TNS NIPO onder 800 mensen over 2 jaar. 37% zegt een vaccinatie niet noodzakelijk te vinden.

 

Gezondheidsrisico’s

Meer dan 1,4 miljoen mensen per jaar gaan naar landen op reis waar je een gezondheidsrisico loopt. Ruim 30% van deze groep laat zich niet vaccineren omdat ze dit niet nodig vinden. Terwijl toch 75% aangeeft te zijn geïnformeerd over de mogelijk gezondheidsrisico’s en de inenting. Veel mensen denken bij landen met gezondheidsrisico’s aan landen die ver weg liggen, maar toch liggen er ook een aantal landen dichtbij. Bij landen zoals Egypte, Marokko, Turkije en Kroatië wordt geadviseerd om je te laten inenten. Dit zijn ongeveer 75% van de risicolanden.

 

Redenen om zich niet in te laten enten

Als het wordt geadviseerd om je te laten inenten, waarom doen veel mensen het dan toch niet? Het niet laten inenten is een belangrijk besluit. Stel je voor dat je toch heel ziek wordt en je dat had kunnen voorkomen met een inenting. Vaak laten ze zich niet inenten omdat ze geloven dat de stoffen die in je lichaam komen bij een inenting niet thuis horen in je lichaam en slecht is. Ze geloven dat het niet vermelde bijwerkingen heeft en het immuunsysteem aanpast. Daarnaast zien ze dit als een manier van de farmaceutische industrie om veel geld te verdienen over de rug van onwetende burgers. Ook is er een kleine groep die er vanuit gaan dat de inwoners van het gebied of land waar ze naartoe gaan wel een plantje of ander natuurlijk middel heeft om besmetting te voorkomen. Als laatste heb je natuurlijk ook een groep mensen die eigenlijk niet afwisten van de vaccinatie of deze te duur vinden.

 

Welke keuze wordt er aangeraden?

De keuze ligt natuurlijk helemaal bij jou. Vanuit de overheid wordt aangeraden om in sommige landen voor vertrek een inenting te krijgen maar daartegenover zijn er verschillende organisaties die claimen dat het niet nodig is en het je lichaam alleen maar aantast. De waarheid zal wel ongeveer in het midden liggen. De meeste mensen kiezen ervoor om zich te laten inenten om geen risico te lopen om ziektes te krijgen zoals hepatitis A, buiktyfus, gele koorts en malaria.

 

GGD

De inentingen worden gedaan door de GGD. Ben je benieuwd of je voor jouw bestemming ook een vaccinatie nodig hebt? Dit kan makkelijk worden bekeken via de site van het GGD, hier is ook een afspraak te maken en wordt meer duidelijk over de kosten die hierbij komen kijken. Het GGD werkt bij de inentingen volgens de LCR richtlijn. Dit voldoet aan de criteria van Kwaliteitswet Zorginstellingen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *