Mazelenuitbraak Nederland Biblebelt

Het woord Biblebelt of de bijbelgordel wordt gebruikt om een strook in Nederland aan te geven waar veel gereformeerden wonen. Een van de kenmerken van de Biblebelt is een lage vaccinatiegraad. Mensen in de Biblebelt zijn van mening dat God zal bepalen of je ziek wordt of niet en hebben vertrouwen in God als hun behoeder voor ziektes en andere onheil. Zo is in de Biblebelt al twee keer een uitbraak geweest van mazelen. Dit gebeurde in 1999/2000 en in 2013. Bij de tweede uitbraak in 2013 lieten een aantal gezinnen zich toch stiekem inenten om ziekte te voorkomen. Hier werkte de GGD aan mee door dit bij de gezinnen thuis te doen.

 

Mazelen

Mazelen is een zeer besmettelijke ziekte en wordt veroorzaakt door het mazelenvirus. Mensen kunnen besmet raken door vocht binnen te krijgen de mazelenpatiënten uitademen, niezen of hoesten. Ziekteverschijnselen zijn koorts, hoesten, neusverkoudheid en oogontsteking. In ernstige gevallen zal het mazelenvirus zorgen voor hersenontsteking, stuipen en longontsteking. Vooral mensen met een lage weerstand zijn vatbaar voor het virus zoals kinderen en oude mensen. De kans dat een kind overlijd aan mazelen is 1 op de 1000. Er sterven zo’n 330 mensen per dag aan mazelen over de hele wereld.

 

Vaccinatie

In Nederland werd in 1976 de mazelenvaccinatie ingevoerd, de BMR-inenting (tegen Bof, Mazelen en Rodehond). Deze inenting krijgen kinderen twee keer, als ze 14 maanden en 9 jaar zijn. Voor deze datum werd bijna elk kind ziek van mazelen. Sinds de vaccinatie worden gemiddeld 10 kinderen per jaar ziek van het virus. Af en toe breken er nog epidemieën uit zoals in de Biblebelt.

 

Wat kun je verder doen om mazelen te voorkomen?

Er zijn nog andere dingen die je kunt doen om besmetting en verspreiding van mazelen te voorkomen. Zo kan je bij het hoesten en niezen een zakdoekje gebruiken of nies in je ellenboog of hand. Gooi het zakdoekje na het niesen of hoesten weg. Was regelmatig je handen, zeker na het niesen of hoesten.

 

Bijwerkingen vaccinatie

De BMR-inenting kan bijwerkingen hebben. Een gezond kind kan de inenting goed aan en zal geen bijwerkingen hebben. Een kind met een minder goede gezondheid kan zich even niet lekker voelen na de inenting. Bijwerkingen kunnen zijn koorts, hangerigheid en klachten rond de plek van de inenting. Na 5 tot 12 dagen kunnen er koorts, vlekjes en een dikke wang ontstaan. Deze symptomen zullen vanzelf verdwijnen.

 

Kan er mogelijk een nieuwe mazelenuitbraak ontstaan in de Biblebelt?

Doordat er nog steeds veel mensen wonen die hun kinderen niet laten inenten is er altijd het risico dat er een nieuwe uitbraak ontstaat. Waarschijnlijk zal het in de toekomst vaker uitbreken en is het slim om in deze perioden de Biblebelt te ontwijken. Een kind die twee keer is ingeënt zal echter voor 99% zijn beschermt tegen mazelen, een kind die één keer is ingeënt zal voor 95% zijn beschermt.