Verschillende soorten malariapillen en hun kenmerken

Malaria is een ziekte die wordt veroorzaakt door de malariamug, hierdoor komen er parasieten het lichaam binnen. Deze ziekte komt voor in (sub)tropen en er zijn verschillende soorten. Malaria Tropica is de meest ernstige en komt het meeste voor. Er zijn ook mensen in Nederland die rondlopen met de ziekte malaria, dit hebben ze opgelopen tijdens hun reis naar gebieden waar de malariamug voorkomt. Symptomen van malaria zijn spierpijn, koorts en hoofdpijn.

 

Malariapillen

Behandeling van malaria in een vroeg stadium is heel belangrijk. Er wordt geschat dat ongeveer 1,5 tot 2,7 miljoen mensen per jaar overlijden aan deze ziekte. De tijd tussen de besmetting het ziek worden is ongeveer 14 dagen. Malaria kan worden voorkomen door malariapillen te slikken en het treffen van andere maatregelen. Ondanks het slikken van malariapillen is er toch nog een kleine kans dat je besmet raakt. Er zijn 4 soorten malariapillen:

– Malarone malaria pillen

– Lariam malaria pillen

– Paludrine malaria pillen

– Doxycycline malaria pillen

 

Malarone

Dit type pil wordt gebruikt in gebieden waar malariaparasieten resistent zijn tegen andere middelen en pillen. Deze pil mag niet langer dan een maand worden gebruikt, is niet geschikt voor zwangere vrouwen en is niet geschikt voor kinderen onder de 11 jaar. Bijwerkingen van deze pil zijn buikpijn, hoofdpijn, misselijkheid, diarree, haaruitval, slapeloosheid en hoesten. Maar meestal zijn deze mild en duurt het niet lang.

 

Lariam

Net zoals de Malarone pil, wordt de Lariam pil gebruikt in gebieden waar malariaparasieten resistent zijn tegen andere middelen en pillen. Vaak wordt er dus ook een keuze gemaakt tussen een van deze 2 pillen in de desbetreffende gebieden. Deze pil mag niet worden gebruikt wanneer je minder dan 3 maanden zwanger bent, daarnaast mogen kinderen deze pil niet gebruiken wanneer ze minder dan 5 kilo wegen. Lariam heeft veel bijwerkingen zoals vreemde dromen en slapeloosheid.

 

Paludrine

Paludrine wordt al tientallen jaren gebruikt en heeft weinig bijwerkingen. Deze pil kan niet worden gebruikt tijdens de zwangerschap en wanneer er borstvoeding wordt gegeven.

 

Doxycycline

Doxycycline is aan antibiotica. Het wordt gezien als een alternatief voor malariapillen. Net als Paludrine mag het niet worden gebruikt tijdens zwangerschap en wanneer er borstvoeding wordt gegeven. Daarnaast is het niet geschikt voor kinderen. De pil moet altijd staand met water of eten worden ingenomen want als de pil in de slokdarm blijft steken kan deze de slokdarm beschadigen. Bijwerkingen zijn diarree, braken en misselijkheid.

 

Andere maatregelen die kunnen worden getroffen

Draag lichtkleurige bedekkende kleding welke ruim zit zoals een lange broek, een shirt met lange mouwen en sokken. Smeer de huid in met een anti muggenmiddel zoals DEET op onbedekte gebieden van de huid. Slaap nachts onder een muggennet of klamboe. Daarnaast helpt een ventilator of airco want muggen hebben een hekel aan kou en gebruik geen parfum of andere geurende middeltjes.