Continenten

Nederland is een bijzonder land. Door goede hygiëne en het vaccinatiebeleid van de overheid komen er bijna geen infectieziektes voor. Op de ziekte van Lyme na, zijn er geen infectieziektes in ons land die overdraagbaar zijn via dieren zoals Rabiës en Malaria. Deze luxe geldt niet voor ieder land. In onder andere Azië, Zuid-Amerika en Afrika komen veel ziektes voor die wij in Nederland niet hebben. Indien een Nederlander afreist naar een van deze landen, moet hij zich beschermen door middel van een vaccinatie om besmetting te voorkomen. Veel mensen realiseren zich niet dat infectieziektes niet alleen in minder-ontwikkelde landen voorkomen. In Duitsland kunt u via een tekenbeet tekenencefalitis oplopen. Dit virus resulteert in een hersenontsteking. U zult niet de eerste onwetende-Nederlander zijn die dit virus op loopt. Floortje Dessing, presentatrice van een reisprogramma, is ook eens besmet met dit virus na een tekenbeet.

Afhankelijk van de soort ziekte kunt u zich vaccineren om besmetting te voorkomen. Omdat de ziektes per continent sterk verschillen hebben wij een overzicht gemaakt van de benodigde vaccinaties per continent. Let wel op, de informatie op deze website is een momentopname en de benodigde vaccinaties per land kunnen sterk verschillen in een continent. Daarnaast kunnen ziektes ook uitbreken in andere landen. Raadpleeg altijd de website van GGD om te controleren welke vaccinatie u op dit moment nodig heeft voor uw reisbestemming.

Over het algemeen zijn vaccinaties aanbevolen. Echter, er zijn ook landen met vaccinatieverplichtingen voor bepaalde ziektes zoals Gele Koorts. Ook is een Cholerastempel in uw paspoort soms verplicht.

Naast de ziektes waar u zich tegen kan inenten zijn er ook ziektes waar geen vaccinatie voor beschikbaar is zoals Ebola en Malaria. Onder het kopje ‘Tips’ hebben wij advies hoe u de kans op besmetting van niet-vaccineerbare ziektes kunt verlagen.

Malariagebieden

In de continenten waar Malaria voorkomt staat een ‘pas op voor muggen’ afbeelding. Neem muggenwerende middelen mee als u afreist naar een van deze continenten.

Tekengebieden

In de continenten waar teken voorkomen die ziektes overdragen staat een ‘pas op voor teken’ afbeelding. Neem in deze continenten voorzorgsmaatregelen voor teken. Denk hierbij aan een speciale tekenpincet en DEET. Kijk bij onze tips hoe u tekenbeten kunt voorkomen.